INAB - Infrastruktur i Umeå AB

Vi utvecklar framtidens infrastruktur och logistiklösningar

Vi på INAB tar ansvar för att invånare och besökare i Umeå kommun har tillgång till en infrastruktur som fungerar för moderna behov. Vi säkerställer att Umeå kan befästa sin position som det självklara logistiknavet i norra Sverige och Norden.  

Vi arbetar främst med projektledning, fastighetsförvaltning och järnvägsanläggningar, men har också expertis inom hållbar tillväxt och utredningsfrågor. Här kan du läsa mer om våra verksamhetsområden och hur vi arbetar med strategisk positionering

Av Umeå för Umeå och den regionala nyttan

Vi på INAB arbetar på uppdrag av Umeå – för Umeå och den regionala nyttan. Genom att på ett konkurrensneutralt sätt utveckla stadens och regionens infrastruktur och logistik skapar vi förutsättningar för Umeås tillväxt och framtid. Tillsammans jobbar vi aktivt för att göra Umeå ännu bättre.

Vi ansvarar för kommunens järnvägsanläggningar och samarbetar med övriga bolag i koncernen samt verksamheter inom kommunen.

Infrastruktur i Umeå AB, INAB, är ett kommunägt bolag med uppgiften att främja, förvalta och utveckla infrastruktur i Umeå kommun. Vi genomför kommunens större och komplexa infrastrukturprojekt och skapar förutsättningar för effektiva och långsiktigt hållbara logistik- och transportlösningar.

Vi erbjuder tjänster inom projektledning, strategisk analys, hållbarhet, förvaltning av fastigheter och järnvägsanläggningar samt kommunikation. Våra projekt spänner ofta över flera år och slutprodukternas levnadslängd sträcker sig långt in i framtiden. Därför är vi kunniga inom hållbar och långsiktig strategisk planering och samordning.

Genom olika konstellationer och projektgrupper ser vi till att ha rätt kompentens i våra uppdrag – från hållbarhet och strategisk utveckling till projektledning och förvaltning inom fastighet och järnväg. Vi blir ofta tilldelade särskilt komplexa uppdrag som sträcker sig utanför våra primära områden – tack vare vår breda och mångfacetterade kompetenspalett.

I koncernen finns dotterbolaget Umeå Vagnverkstad AB med syfte att äga och utveckla service- och underhållsanläggningen för Norrtågs fordonsflotta.

Snabba fakta

Medarbetare

14

Grundat

2007

Form

Kommunalt bolag

Affärsområden

4 st

Umeå kombiterminal

Affärsområden

Vår verksamhet är indelad i fyra affärsområden:

  1. Fastigheteter & järnvägsanläggningar
    INAB är koncernens resurs att äga, förvalta och utveckla järnvägsanslutna anläggningar, fastigheter och fastigheter på ett affärsmässigt sätt.
  2. Projektledning
    INAB är koncernens naturliga resurs med kompetens för kommunens större komplexa infrastrukturprojekt.
  3. Positionering
    Vi är koncernens resurs med kompetens inom marknadsföring, strategisk positionering och kunskap inom morgondagens logistiklösningar. Vi driver positioneringen av Umeå som ett logistiskt nav.
  4. Strategisk planering & finansiering
    Vi arbetar på ett övergripande strategiskt plan och driver eller är med i olika regionala samarbeten, även gränsregionalt. Att skapa förutsättningar för att genomföra olika projekt, t.ex genom EU-finansiering är en viktig del i vårt arbete liksom arbetet med att positionera Umeå inom infrastruktur, gods- och logistikfrågor.

Vår Vision

Vi vill vara en internationell förebild när det gäller socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar och samhällsekonomiskt lönsam infrastruktur- och logistikutveckling. Detta samtidigt som vi bygger infrastruktur som är till gagn för både invånare och besökare i Umeå Kommun och i hela Region Västerbotten.

Vår mission

Tillsammans med kunder och partners möjliggör vi regionens hållbara tillväxt genom att utveckla konkurrenskraftiga infrastrukturlösningar och logistikflöden.

Kontaktpersoner

Mobilitet
Konkurrenskraftiga och hållbara transportlösningar samt därtill knuten kringservice för gods och personer är en grundläggande och central del i utvecklingen av UEIP. Området inrymmer idag ett 10-tal företag med totalt ca 250 anställda och sammantaget transporteras ca 800 000 ton gods till och från området. Dagens transportlösningar är traditionella och baseras i huvudsak både vad gäller personer och gods på flöden med bil och lastbil. Områdets nya järnvägsterminal kommer att tas i drift 2026.
Case Järpen
21 000 ton kontaminerad jord som förorenats av över 100 års sulfittillverkning, pappersbruk och träslipning skulle transporteras från Järpen i Jämtland till deponicentralen i Umeå, Umeå DAC. Det skulle dessutom göras via tåg, något som aldrig gjorts i samma skala i Sverige tidigare.
Case Mana
Umeå Energi och Umeå kommunföretag utforskar framtida samarbeten med det norska företaget Mana.
Case Terminal
En komplettering av logistiken till Umeå Eco Industrial Park med en järnvägsförbindelse skapar möjligheter för Umeå och regionen att konkurrera i den pågående energiomställningen och hantera de volymer som kommer att behövas i framtiden.

Företag i parken

Inom Umeå Eco Industrial Park verkar ett antal företag och organisationer där vissa är lokaliserade på området.

Arevo tillverkar lösningar som gör växter starkare, mer motståndskraftiga och bättre rustade mot torka och stress. Utan läckage av kväve.

INAB är ett kommunägt bolag med uppgiften att främja, förvalta och utveckla infrastruktur i Umeå kommun. De genomför kommunens större och komplexa infrastrukturprojekt och skapar förutsättningar för effektiva och långsiktigt hållbara logistik- och transportlösningar.

På Linköpings universitet finns flera världsledande forskningsmiljöer. Här tar de sig an vetenskapliga utmaningar och frågor som kan vara till nytta för hela samhället.

Liquid Wind är en ledande utvecklare av eFuel-anläggningar dedikerade till att minska koldioxidutsläppen i sektorer som är svåra att minska genom att påskynda övergången till fossilfria bränslen.

Mana Group AS verkar för att eskalera övergången mot en koldioxidfri och cirkulär ekonomi. Mana utvecklar och skalar teknologier för att omvandla avfall till ren energi och produkter.

Ragn-Sells omvandlar avfall till rena råvaror så att de kan användas om och om igen. De driver på omställningen mot cirkulär ekonomi genom lösningar som minskar sin egen och andra aktörers miljö- och klimatpåverkan.

SLU samverkar med olika intressenter i samhället och forskning med genusanknytning bedrivs på flera håll. SLUs forskning och utbildning bidrar till samhällsutvecklingen - för en hållbar värld.

Stena Recycling vill bidra till att driva den cirkulära omställningen. De erbjuder avfallsinsamling, innovativa återbrukstjänster och avancerad återvinning på industriell nivå. De har även konsulttjänster och cirkulära lösningar som spelar en nyckelroll i omställningen till en cirkulär ekonomi.

Svevia är specialister på att bygga och sköta om vägar och infrastruktur. De är ett av de största anläggningsföretagen i Sverige.

Summa Equity investerar i företag som har ledande lösningar på globala utmaningar och som skapar positiva miljö-, sociala och styrningsresultat (ESG) för samhället.

Ume Assistance är ett transportbolag etablerat i Umeå med fokus på transport, entreprenad, återvinning och bärgning.

Umeå Deponi erbjuder säker deponering av avfall som inte bör eller kan återvinnas, både för farligt och icke-farligt avfall. Vi arbetar med flexibla lösningar för att kunna återvinna så mycket som möjligt där så är möjligt.

Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar.

Umeå kommun är utpekad som en av EUs 100 klimatneutrala städer med målet att vara klimatneutral till år 2040. Utvecklingen av Umeå Eco Industrial Park är en viktig del i detta arbete.

Umeå kommunföretag är en central katalysator för Umeå och moderbolag för Umeå kommuns samtliga aktiebolag. De kommunägda bolagen bedriver verksamhet som levererar service och tjänster åt kommunens invånare.

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och universitetet är världsledande inom flera vetenskapsområden och genererar resultat som kommer samhället till nytta genom innovationer och tillämpningar. Att möta omvärldens förändrade krav och förväntningar och driva omställningen till ett hållbart samhälle tillhör universitetets viktigaste uppgifter.

Vakins uppdrag är att förse invånarna med dricksvatten, rena avloppsvattnet, hantera hushållens avfall och arbeta för en hållbar utveckling. För att lyckas med det behöver vi ha en hög kompetens och samverka med andra.