Profilområden

Inriktning för områdets industriella symbios

Cirkulära flöden inom profilområdena

Affärsmodellen för Umeå Eco Industrial Park bygger på att någons rest blir en insatsvara i den andres flöde eller nya till produkter. Ambitionen är att utveckla cirkulära flöden inom profilområdena vatten, energi och material med lokalproduktion som resultat där det lämpar sig. För att utveckla cirkulära flöden behövs innovativ teknik och en samverkansmodell (resursdelning) som skiljer sig från den traditionellt linjära affären.

Industriell symbios

Industriell symbios handlar om hur avfall blir resurser i den cirkulära ekonomin. Industriell symbios skapas genom att restavfall från en verksamhet nyttjas som resurs i en annan verksamhet. Utvecklingen av industriell symbios kräver ny kunskap, och att tekniker och metoder anpassas för samarbete och för de lokala förutsättningarna. Det som skiljer en symbiosaffär ifrån en traditionell affär är framförallt att man skapar ett affärsmässigt samarbete mellan de respektive verksamheterna.

industriell symbios

Energi

Möjliggöra att producera fossifria bränslen, nyttja restvärme. Förädla fjärrvärmeaffären. CO2-infångning. Förädla energikällor.

Material

Material till verksamheter inom parken kommer framförallt via återvinning. Återvinning innebär tillvaratagande av material från avfall. Återvinning är i allmänhet en föredragen metod när det gäller att behandla avfall. I snäv bemärkelse avses med återvinning substansåtervinning, vilket innebär att jungfruligt material ersätts med insamlat använt material. Förenklat man kan uttrycka att sopor blir en resurs och deponi av material minimeras. Områdets målsättning är att minska mängden avfall samt förädla och utveckla nya funktionella material samt att tillvarata energi ur restprodukter. Inom Umeå Eco Industrial Park finns restflöden som kan återvinnas till nya produkter som exempelvis slam, aska, slagg, plast, textil, träprodukter, isolering, gips, glas, metaller, kolsyra, samt näringsämnen som kväve och fosfor.

Vatten

I en cirkulär vattenanvändning i symbios, är både vattnets kvantitet och kvalitet är avgörande för en hållbar och säker cirkulär affärsmodell.
Cirkulärt vatten
Industriell verksamhet slukar ofta stora volymer vatten. Är det möjligt att i stället hantera vatten cirkulärt inom Umeå Eco Industrial Park? Det ska ett delprojekt lett av Vakin ta reda på, där nyckeln är ett systemtänk kring vattenhanteringen.
E-metanol
Redan idag genererar verksamheterna på Umeå Eco Industripark betydande mängder energi, som via olika delströmmar blossas ut till omgivningen som spillvärme. Till exempel kommer eMetanol-anläggningen att generera 110 MW spillvärme, där 70% är lågvärdig spillvärme som behöver tas tillvara. Därför kommer en förstudie att pågå under 2025, som inkluderar systemtekniska analyser, kartläggning, affärsmodeller och beslutsstöd för preliminär design för delning av spillvärme. Efter förstudien är det andra steget till implementeringsfasen för att nyttja spillvärmen inom området.
Mobilitet
Konkurrenskraftiga och hållbara transportlösningar samt därtill knuten kringservice för gods och personer är en grundläggande och central del i utvecklingen av UEIP. Området inrymmer idag ett 10-tal företag med totalt ca 250 anställda och sammantaget transporteras ca 800 000 ton gods till och från området. Dagens transportlösningar är traditionella och baseras i huvudsak både vad gäller personer och gods på flöden med bil och lastbil. Områdets nya järnvägsterminal kommer att tas i drift 2026.
Case Jord
Det kommunala bolaget Umeå Deponi AB har tillsammans med Bilfrakt och Hasselfors utvecklat en framgångsrik metod som tar tillvara på kommuninvånarnas trädgårdsrester. Slutresultatet blir näringsrik planeringsjord som säljs till konsumenter i butik.
Case Järpen
21 000 ton kontaminerad jord som förorenats av över 100 års sulfittillverkning, pappersbruk och träslipning skulle transporteras från Järpen i Jämtland till deponicentralen i Umeå, Umeå DAC. Det skulle dessutom göras via tåg, något som aldrig gjorts i samma skala i Sverige tidigare.
Case Mana
Umeå Energi och Umeå kommunföretag utforskar framtida samarbeten med det norska företaget Mana.

Kontaktpersoner

Nina Rismalm
Ansvarig för innovation och samverkan