Umeå Eco Industrial Park erbjuder en infrastruktur byggd på cirkulära principer och genom delaktighet i parkens samverkansarena stimuleras innovation, samverkan och kompetensutveckling med fokus på minskade utsläpp och ökad tillväxt. Här sker en affärsdriven samverkan mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor.
Umeå Eco Industrial Park är ett industriområde i norra Umeå med ett 15-tal verksamheter som alla verkar inom miljöteknik, återvinning, lokal produktion och energi. Dagens område innefattar ca 150 ha och just nu pågår planering för områdets utvidgning vilket kommer innefatta ca 550 hektar. Inom området ska stor miljöhänsyn tas vid utbyggnad av området vilket gör att stora ytor kommer att avsättas för gröna värden. Områdets storlek möjliggör många och stora satsningar inom ekoparkens profil.
Arbetet med en ny detaljplan pågår. Detaljplan väntas gå på samråd hösten 2025 och väntas bli antagen kring årsskiftet 2025/2026.
Redan idag finns ett tillgängligt område på 10 hektar som är detaljplanelagd för industri, ytterligare mark utreds i detaljplanen Ytan på 10 ha ligger intill Umeå Norra Järnvägsterminal som kommer tas i bruk i samband med att Norrbottniabanas första etapp blir färdig. Norrbotniabanans första del, Umeå C-Dåva, beräknas vara klar och kunna tas i bruk i början av 2027. Trafikverket ansvarar för projektet.
Umeå Eco Industrial Park utvecklas för att bli ett levande centrum som drar till sig verksamheter, utbildning och forskning inom områdena miljöteknik, återvinning, energi och lokal produktion. Företagen som etablerar sig inom området ska kunna verka cirkulärt och genom testbäddar ska nya innovationer kunna testas och utvecklas. Läget och storleken på området gör det lämpligt för större etableringar, som på olika sätt kan bidra till kommunens klimat- och tillväxtmål.
Parkens planerade totala yta
ca 550 ha
Parkens yta idag
ca 150 ha
Anslutande Europaväg
E4
Järnvägsterminal
Umeå Norra
Planområdet för att kunna möjliggöra ytterligare företagsetableringar omfattar området som är markerat i rött. Marken som planläggs ägs av Umeå kommun och kommunägda bolag. Övriga verksamheter inom markerat område ingår inte i planläggningen och kommer inte att påverkas. På kartskissen ses också den framtida Norrbotniabanan och den järnvägsterminal som ska byggas.
Hur trafiken till och från området påverkar E4:an är något som utreds i arbetet med den nya detaljplanen. Umeå kommun och Trafikverket har skrivit ett avtal om framtida medfinansiering av en ny trafikplats på E4:an. Detaljer utreds just nu och ska tas med i den nationella planen för transportinfrastruktur under 2026.
Transporter till och från området, oavsett slag, ska ske på ett så hållbart sätt som möjligt. Ambitionen är att nyttja järnvägen med gods på räls, därav satsningen på en godsterminal. Att ta sig till och från området med cykel eller kollektivtrafik ska vara enkelt.
I hjärtat av parken ligger Umeå Norra Järnvägsterminal, en nybyggd järnvägsterminal med tillgång till Umeås övriga järnvägsinfrastruktur och Norrbotniabanan samt vägnät med E4:an som passerar i anslutning till området.
Umeå Norra Järnvägsterminal är en är konkurrensneutral intermodal terminal och möjliggör gröna, fossilfria transporter till och från området. Terminalen kan tas i bruk när Norrbotniabanans första del, Umeå-Dåva, planeras står klar år 2027.
Terminalen kompletterar Umeå kommuns övriga logistikanläggningar som hamnen och kombiterminalen i centrum, Umeå godsbangård. Terminalen servar regionens näringsliv och etableringarna på och runt Umeå Eco Industrial Park.
Områdets totala yta omfattar 43 ha, eller ca 69 fotbollsplaner, ett järnvägsspår på 400 m och en terminalyta på ca 16 000 m2. I framtiden kan ytterligare spår byggas och förlängas för att möjliggöra 750 m långa vilket kommer ge en terminalyta på totalt ca 56 000 m2.
Avvikande huvudspår som ansluter direkt mot Norrbotniabanan, ca 1000 m, kan användas för att ankomma, slå isär och bygga nya tågset. I anslutning till lastnings- och lossningsspår finns ett eget vagnrepspår på 100 m med egen hårdgjord yta.
Terminalen ägs av INAB som via upphandlad entreprenör svarar för drift och underhåll av terminalen.