Forskning och innovation i framkant

Tillväxt och kompetens

I Umeå finns två universitet med totalt över 40 000 studenter och ett universitetssjukhus. Här finns också ett antal forskningsinstitut och ett diversifierat näringsliv med världsunika produkter och lösningar i sina portföljer. Dessutom har mer än hälften av Umeås befolkning en akademisk examen vilket bidrar till goda förutsättningar att hitta kompetens.

Forskning och innovation inom Umeå Eco Industrial Park

Idag bedrivs forskning hos flera av verksamheterna på Umeå Eco Industrial Park. Flera av projekten innebär samarbeten med flera olika aktörer för att främja innovationskraften.

Snabba fakta

Antal innovationspartners idag

5 st

Affärsmodell

Cirkulär

Hur

Industriell symbios

Profilområden

Affärsmodellen för Umeå Eco Industrial Park bygger på att någons rest blir en insatsvara i den andres flöde eller nya till produkter. Ambitionen är att utveckla cirkulära flöden inom profilområdena vatten, energi och material med lokalproduktion som resultat där det lämpar sig.

Cirkulärt vatten
Vatten är en resurs som bör hanteras hållbart. Industriell verksamhet kräver ofta stora volymer vatten för sina processer eller för att kyla dessa. Samtidigt uppstår stora flöden av avloppsvatten eller uppvärmt vatten som behöver omhändertas. Stora mängder färskvatten, energi och kemikalier används i hanteringen.
E-metanol
Redan idag genererar verksamheterna på Umeå Eco Industripark betydande mängder energi, som via olika delströmmar blossas ut till omgivningen som spillvärme. Till exempel kommer eMetanol-anläggningen att generera 110 MW spillvärme, där 70% är lågvärdig spillvärme som behöver tas tillvara. Därför kommer en förstudie att pågå under 2025, som inkluderar systemtekniska analyser, kartläggning, affärsmodeller och beslutsstöd för preliminär design för delning av spillvärme. Efter förstudien är det andra steget till implementeringsfasen för att nyttja spillvärmen inom området.
Mobilitet
Konkurrenskraftiga och hållbara transportlösningar samt därtill knuten kringservice för gods och personer är en grundläggande och central del i utvecklingen av UEIP. Området inrymmer idag ett 10-tal företag med totalt ca 250 anställda och sammantaget transporteras ca 800 000 ton gods till och från området. Dagens transportlösningar är traditionella och baseras i huvudsak både vad gäller personer och gods på flöden med bil och lastbil. Områdets nya järnvägsterminal kommer att tas i drift 2026.

Kontaktpersoner