Bli en del av Umeå Eco Industriral Park

Accelerera samhällets omställning och tillväxt

Morgondagens industriområde

Genom smarta resurssamarbeten, där restprodukter blir till nya affärer, får de företag som deltar i den industriella symbiosen draghjälp att växa. Ju fler som medverkar, desto starkare blir tillväxtmotorn.

Umeå Eco Industrial Park är en plats för ett företag vars affärsidé bygger på att möta klimatmålen genom att minimera användningen av nyutvunnet material. ​

Umeå Eco Industrial Park erbjuder en infrastruktur byggd på cirkulära principer och genom delaktighet i parkens samverkansarena stimuleras innovation, samverkan och kompetensutveckling med fokus på minskade utsläpp och ökad tillväxt. Här sker en affärsdriven samverkan mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor.

Bli en del av samhällsomställningen

Skulle er verksamhet kunna bidra till Umeå Eco Industrial Parks utveckling? Har ni flöden som skulle kunna passa in i någon av de industriella symbioser som finns på området? Verkar ni inom forskning och utveckling? Vill ni vara med och forma morgondagens affärer?

Umeå Eco Industrial Park är en plats för ett företag vars affärsidé bygger på att möta klimatmålen genom att minimera användningen av nyutvunnet material. ​

Genom Umeå Eco Industrial Parks samverkansarena drivs tillväxt, utveckling och omställning. Här finns en samverkan för att utveckla idéer, ge tillgång till kompetens samt accelerera omställningen. Med Umeå Eco Industrial Park skapar vi en förebild för framtidens industriområden samtidigt som vi är med och driver den gröna omställningen. Genom samverkan ökar vi takten!

Snabba fakta

Antal verksamheter inom parken

15 st

Medarbetare på området

250 st

Området yta idag

ca 150 ha

Områdets planerade totala yta

ca 550 ha

Kontaktpersoner

Fredrik Strinnholm
Umeå kommun näringsliv, ansvarig etablering
Johan Sjöström
Umeå kommun mark- och exploatering, projektledare

Visionsbild av Umeå Eco Industrial Park.

Profilområden

Morgondagens industriområde genom cirkulära affärsmodeller och industriell symbios ger minskade utsläpp och större nytta. Inom Umeå Eco Industrial Park finns verksamheter inom miljöteknik, återvinning, grön energi och lokal produktion. Områdets profilområden är energi, material och vatten.

Samverkansarena

Umeå Eko Industrial Park erbjuder en infrastruktur byggd på cirkulära principer och genom delaktighet i parkens samverkansarena stimuleras innovation, samverkan och kompetensutveckling med fokus på minskade utsläpp och ökad tillväxt. Här sker en affärsdriven samverkan mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor.
Cirkulärt vatten
Industriell verksamhet slukar ofta stora volymer vatten. Är det möjligt att i stället hantera vatten cirkulärt inom Umeå Eco Industrial Park? Det ska ett delprojekt lett av Vakin ta reda på, där nyckeln är ett systemtänk kring vattenhanteringen.
E-metanol
Redan idag genererar verksamheterna på Umeå Eco Industripark betydande mängder energi, som via olika delströmmar blossas ut till omgivningen som spillvärme. Till exempel kommer eMetanol-anläggningen att generera 110 MW spillvärme, där 70% är lågvärdig spillvärme som behöver tas tillvara. Därför kommer en förstudie att pågå under 2025, som inkluderar systemtekniska analyser, kartläggning, affärsmodeller och beslutsstöd för preliminär design för delning av spillvärme. Efter förstudien är det andra steget till implementeringsfasen för att nyttja spillvärmen inom området.
Mobilitet
Konkurrenskraftiga och hållbara transportlösningar samt därtill knuten kringservice för gods och personer är en grundläggande och central del i utvecklingen av UEIP. Området inrymmer idag ett 10-tal företag med totalt ca 250 anställda och sammantaget transporteras ca 800 000 ton gods till och från området. Dagens transportlösningar är traditionella och baseras i huvudsak både vad gäller personer och gods på flöden med bil och lastbil. Områdets nya järnvägsterminal kommer att tas i drift 2026.
Case Jord
Det kommunala bolaget Umeå Deponi AB har tillsammans med Bilfrakt och Hasselfors utvecklat en framgångsrik metod som tar tillvara på kommuninvånarnas trädgårdsrester. Slutresultatet blir näringsrik planeringsjord som säljs till konsumenter i butik.
Case Järpen
21 000 ton kontaminerad jord som förorenats av över 100 års sulfittillverkning, pappersbruk och träslipning skulle transporteras från Järpen i Jämtland till deponicentralen i Umeå, Umeå DAC. Det skulle dessutom göras via tåg, något som aldrig gjorts i samma skala i Sverige tidigare.
Case Mana
Umeå Energi och Umeå kommunföretag utforskar framtida samarbeten med det norska företaget Mana.