Här utforskas och utvecklas nya möjligheter

Projekt kopplade till Umeå Eco Industrial Park

Pågående
Cirkulärt vatten
Industriell verksamhet slukar ofta stora volymer vatten. Är det möjligt att i stället hantera vatten cirkulärt inom Umeå Eco Industrial Park? Det ska ett delprojekt lett av Vakin ta reda på, där nyckeln är ett systemtänk kring vattenhanteringen.
Pågående
E-metanol
Redan idag genererar verksamheterna på Umeå Eco Industripark betydande mängder energi, som via olika delströmmar blossas ut till omgivningen som spillvärme. Till exempel kommer eMetanol-anläggningen att generera 110 MW spillvärme, där 70% är lågvärdig spillvärme som behöver tas tillvara. Därför kommer en förstudie att pågå under 2025, som inkluderar systemtekniska analyser, kartläggning, affärsmodeller och beslutsstöd för preliminär design för delning av spillvärme. Efter förstudien är det andra steget till implementeringsfasen för att nyttja spillvärmen inom området.
Kommande
Mobilitet
Konkurrenskraftiga och hållbara transportlösningar samt därtill knuten kringservice för gods och personer är en grundläggande och central del i utvecklingen av UEIP. Området inrymmer idag ett 10-tal företag med totalt ca 250 anställda och sammantaget transporteras ca 800 000 ton gods till och från området. Dagens transportlösningar är traditionella och baseras i huvudsak både vad gäller personer och gods på flöden med bil och lastbil. Områdets nya järnvägsterminal kommer att tas i drift 2026.
Pågående
Norrslam
Genom Norrslam, landets första storskaliga förbränningsanläggning för slam, möter vi framtida krav på slamhantering samtidigt som vi skapar långsiktiga miljövinster. I innovativ samverkan mellan kommuner och företag cirkulerar vi resurser, plockar bort skadliga ämnen ur kretsloppet och återför fosfor.
Kommande
SAF
MANA (ett dotterbolag till Norsk Gjenvinning) ska bygga en ny anläggning i samarbete med Umeå Energi som ska omvandla avfall genom en termokemisk process till syngas och vidare genom en Fisher Tropz-process till förnybart flygbränsle även kallad SAF. Anläggningen kommer att använda ett konstruerat råmaterial av avfall och vätgas producerat på förnybar el för att generera syntetisk SAF. Den syntetiska SAF kommer att användas inom flyget och ersätter 100 000 fossila bränslen vilket minskar utsläppen på 312 000 ton CO2.
Kommande
Sorteringsanläggning
En storskalig sorteringsanläggning planeras att byggas i Umeå Eco Industrial Park, som hanterar upp till 1,6 miljarder ton avfall från företags- och hushåll. Anläggningen kommer genom en högautomatisk och underrättelseprocess att undersöka den bästa miljömässiga och hållbara användningen av varje avfallspartikel, vilket resulterar i 35% återanvändning av material och minskade utsläpp från förbränning och användning av nya råvaror.