Innovation genom samarbete

Vi ökar innovationstakten genom att samverka tillsammans

Akademi och forskningsinstitut

Inom Umeå Eco Industrial Park finns ett flertal verksamheter, alla med koppling till något eller flera av följande inriktningar; miljöteknik, återvinning, grön energi och lokal produktion där material, vatten och energi utgör grunden. Verksamheternas utveckling går hand i hand med innovation, forskning och utbildning. 

Akademi och forskningsinstitut spelar en central roll i utvecklingen av industriell symbios och cirkulära affärsmodeller genom att bidra med forskning, kunskapsspridning och innovation. Akademin och forskningsinstituten bidrar till den industriella symbiosen och nya cirkulära affärsmodeller genom:

1. Kunskapsutveckling och forskning

  • Identifiera nya möjligheter för industriell symbios genom analys av material- och energiflöden.
  • Utveckla metoder för att mäta och utvärdera miljö- och ekonomiska effekter av symbios och cirkulära modeller.
  • Skapa ny teknik och processer för återanvändning, återvinning och resurseffektivitet.

2. Innovationsutveckling och testbäddar

  • Samarbeta med företag för att testa och demonstrera nya cirkulära lösningar i verkliga miljöer.
  • Etablera pilotprojekt och living labs där företag kan experimentera med nya symbioslösningar.
  • Förbättra industriella processer genom att applicera nya vetenskapliga rön.

3. Policyutveckling och strategiskt stöd

  • Ge beslutsfattare vetenskapligt underlag för att skapa styrmedel och regelverk som främjar industriell symbios.
  • Analysera och föreslå policyförändringar som kan underlätta cirkulära affärsmodeller.

4. Kunskapsspridning och utbildning

  • Utbilda ingenjörer, företagsledare och beslutsfattare om cirkulär ekonomi och industriell symbios.
  • Skapa plattformar för samverkan mellan akademi, industri och offentlig sektor.
  • Organisera konferenser, workshops och kurser för att sprida forskningsresultat.

5. Samverkan och nätverksbyggande

  • Fungera som en neutral part för att sammanföra företag från olika branscher som kan dra nytta av industriell symbios.
  • Skapa kunskapskluster och nätverk där företag kan utbyta erfarenheter och hitta synergier.
  • Underlätta internationella samarbeten och jämförelser med globala best practices.

Genom att kombinera forskning, innovation och samverkan kan akademin och forskningsinstitut accelerera omställningen.

Akademi och forskningsinstitut

Akademi och forskningsinstitut spelar en central roll i utvecklingen av industriell symbios och cirkulära affärsmodeller genom att bidra med forskning, kunskapsspridning och innovation.

På Linköpings universitet finns flera världsledande forskningsmiljöer. Här tar de sig an vetenskapliga utmaningar och frågor som kan vara till nytta för hela samhället.

SLU samverkar med olika intressenter i samhället och forskning med genusanknytning bedrivs på flera håll. SLUs forskning och utbildning bidrar till samhällsutvecklingen - för en hållbar värld.

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och universitetet är världsledande inom flera vetenskapsområden och genererar resultat som kommer samhället till nytta genom innovationer och tillämpningar. Att möta omvärldens förändrade krav och förväntningar och driva omställningen till ett hållbart samhälle tillhör universitetets viktigaste uppgifter.

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett fristående och oberoende forskningsinstitut som bedriver forskning och konsultuppdrag
inom miljö- och hållbarhetsfrågor.

RISE Research Institutes of Sweden är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Cirkulärt vatten
Vatten är en resurs som bör hanteras hållbart. Industriell verksamhet kräver ofta stora volymer vatten för sina processer eller för att kyla dessa. Samtidigt uppstår stora flöden av avloppsvatten eller uppvärmt vatten som behöver omhändertas. Stora mängder färskvatten, energi och kemikalier används i hanteringen.
E-metanol
Redan idag genererar verksamheterna på Umeå Eco Industripark betydande mängder energi, som via olika delströmmar blossas ut till omgivningen som spillvärme. Till exempel kommer eMetanol-anläggningen att generera 110 MW spillvärme, där 70% är lågvärdig spillvärme som behöver tas tillvara. Därför kommer en förstudie att pågå under 2025, som inkluderar systemtekniska analyser, kartläggning, affärsmodeller och beslutsstöd för preliminär design för delning av spillvärme. Efter förstudien är det andra steget till implementeringsfasen för att nyttja spillvärmen inom området.
Mobilitet
Konkurrenskraftiga och hållbara transportlösningar samt därtill knuten kringservice för gods och personer är en grundläggande och central del i utvecklingen av UEIP. Området inrymmer idag ett 10-tal företag med totalt ca 250 anställda och sammantaget transporteras ca 800 000 ton gods till och från området. Dagens transportlösningar är traditionella och baseras i huvudsak både vad gäller personer och gods på flöden med bil och lastbil. Områdets nya järnvägsterminal kommer att tas i drift 2026.