Företag inom Umeå Eco Industrial Park

Inom Umeå Eco Industrial Park finns ett flertal verksamheter, alla med koppling till något eller flera av följande inriktningar; miljöteknik, återvinning, grön energi och lokal produktion där material, vatten och energi utgör grunden. Verksamheternas utveckling går hand i hand med innovation, forskning och utbildning. 

Morgondagens industriområde

Verksamheterna inom Umeå Eco Industrial Park bygger sina affärsmodeller på cirkulära principer där industriell symbios är en viktig del. Det innebär att de verkar för att säkerställa en konkurrenskraftig och lönsam affärsmodell genom att omforma och omstrukturera produkter/system/tjänster från grunden. Nycklar i detta arbete är den industriella symbiosen där rester från en process blir råvara i en annan samt att skapa värde genom att förlänga produkters livscykel och minska miljö- och klimatpåverkan.

Genom att ställa om till cirkulära affärsmodeller kan verksamheter bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan samt en begränsad resursförbrukning. Det handlar om att gå från linjärt till cirkulärt - på så sätt skapas nya ekonomiska möjligheter vilket gör att så väl företag som samhällen kan bidra till en mer hållbar framtid.

Attraktivt område att verka på

Tillsammans deltar verksamheterna på Umeå Eco Industrial Park i områdets Community/resurshub och utveckling. Det innebär att det finns ett forum samt ett strukturerat arbetssätt för delaktighet. Inom området finns idag ca 15 verksamheter och xxx anställda. Området befinner sig i en expansiv fas med pågående detaljplanearbete, nya etableringar och flera spännande projekt.

Nya affärsmöjligheter

Genom smarta resurssamarbeten, där restprodukter blir till nya affärer, får de företag som deltar i den industriella symbiosen draghjälp att växa. Ju fler som medverkar, desto starkare blir tillväxtmotorn. Umeå Eko Industrial Park är en plats för ett företag vars affärsidé bygger på att möta klimatmålen genom att minimera användningen av nyutvunnet material. ​

Snabba fakta/gemensamma nämnare

Affärsmodell

Cirkulär

Antal företag idag

10 st

Antal anställda inom parken

ca 250 personer

Fokusområden

Miljöteknik, återvinning, grön energi, lokal produktion

Företag i parken

Inom Umeå Eco Industrial Park verkar ett antal företag och organisationer där vissa är lokaliserade på området.

Arevo tillverkar lösningar som gör växter starkare, mer motståndskraftiga och bättre rustade mot torka och stress. Utan läckage av kväve.

INAB är ett kommunägt bolag med uppgiften att främja, förvalta och utveckla infrastruktur i Umeå kommun. De genomför kommunens större och komplexa infrastrukturprojekt och skapar förutsättningar för effektiva och långsiktigt hållbara logistik- och transportlösningar.

På Linköpings universitet finns flera världsledande forskningsmiljöer. Här tar de sig an vetenskapliga utmaningar och frågor som kan vara till nytta för hela samhället.

Liquid Wind är en ledande utvecklare av eFuel-anläggningar dedikerade till att minska koldioxidutsläppen i sektorer som är svåra att minska genom att påskynda övergången till fossilfria bränslen.

Mana Group AS verkar för att eskalera övergången mot en koldioxidfri och cirkulär ekonomi. Mana utvecklar och skalar teknologier för att omvandla avfall till ren energi och produkter.

Ragn-Sells omvandlar avfall till rena råvaror så att de kan användas om och om igen. De driver på omställningen mot cirkulär ekonomi genom lösningar som minskar sin egen och andra aktörers miljö- och klimatpåverkan.

SLU samverkar med olika intressenter i samhället och forskning med genusanknytning bedrivs på flera håll. SLUs forskning och utbildning bidrar till samhällsutvecklingen - för en hållbar värld.

Stena Recycling vill bidra till att driva den cirkulära omställningen. De erbjuder avfallsinsamling, innovativa återbrukstjänster och avancerad återvinning på industriell nivå. De har även konsulttjänster och cirkulära lösningar som spelar en nyckelroll i omställningen till en cirkulär ekonomi.

Svevia är specialister på att bygga och sköta om vägar och infrastruktur. De är ett av de största anläggningsföretagen i Sverige.

Summa Equity investerar i företag som har ledande lösningar på globala utmaningar och som skapar positiva miljö-, sociala och styrningsresultat (ESG) för samhället.

Ume Assistance är ett transportbolag etablerat i Umeå med fokus på transport, entreprenad, återvinning och bärgning.

Umeå Deponi erbjuder säker deponering av avfall som inte bör eller kan återvinnas, både för farligt och icke-farligt avfall. Vi arbetar med flexibla lösningar för att kunna återvinna så mycket som möjligt där så är möjligt.

Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar.

Umeå kommun är utpekad som en av EUs 100 klimatneutrala städer med målet att vara klimatneutral till år 2040. Utvecklingen av Umeå Eco Industrial Park är en viktig del i detta arbete.

Umeå kommunföretag är en central katalysator för Umeå och moderbolag för Umeå kommuns samtliga aktiebolag. De kommunägda bolagen bedriver verksamhet som levererar service och tjänster åt kommunens invånare.

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och universitetet är världsledande inom flera vetenskapsområden och genererar resultat som kommer samhället till nytta genom innovationer och tillämpningar. Att möta omvärldens förändrade krav och förväntningar och driva omställningen till ett hållbart samhälle tillhör universitetets viktigaste uppgifter.

VAKINs uppdrag är att leverera dricksvatten, rena avloppsvatten och ta hand om hushållens avfallsresurser. För att lyckas med detta behövs en hög kompetens och samverka för en hållbar utveckling i regionen. Tillsammans bygger vi det hållbara samhället.