Ny järnvägsterminal

För effektiva logistiklösningar längs Norrbotniabanan

En komplettering av logistiken till Umeå Eco Industrial Park med en järnvägsförbindelse skapar möjligheter för Umeå och regionen att konkurrera i den pågående energiomställningen och hantera de volymer som kommer att behövas i framtiden.

Umeås roll som logistiknav

Storskaliga satsningar på gods- och logistikinfrastrukturen har genomförts i Umeå och Västerbotten de senaste åren. Utvecklingen av Umeå som ett logistiknav kommer att spela en viktig roll i det nordiska transportsystemet. En järnvägsanslutning till Umeå Eco Industrial Park var därför en naturlig utveckling av Umeå godsbangård (placerad i centrala Umeå) och medger tillsammans med upprustningen av Tvärbanan viktiga systemeffekter som stärker såväl Botniabanan som Norrbotniabanan. Nya möjligheter att t ex importera biomaterial sjövägen öppnas och det finns en strategisk koppling till satsningarna i Umeå hamn som bl a innehåller en lösning för omlastning sjöfart/järnväg.

Umeå Norra Järnvägsterminal

Terminalen är planerad centralt i Umeå Eco Industrial Park. Det innebär goda möjligheter att utveckla nya verksamheter i anslutning till terminalen samt goda förutsättningar att förlänga spåren norrut genom området vartefter behoven uppstår. När terminalen tas i bruk kommer den att vara en öppen terminal med transparent prissättning och möjlighet för alla aktörer att nyttja den. Terminalen är byggd med två kortare hanteringsspår samt en intilliggande terminalyta. Terminalen är elektrifierad och all hantering kan ske med elektriska linjelok och endast lokpersonal. Terminalen nås smidigt av tåg både söder- och norrifrån.

Terminalen planeras att tas i bruk 2027 när Norrbotniabanans anslutning Umeå C-Dåva står klar.

Snabba fakta

Terminalen färdigställd

2023

Projekttid

3 år

Terminalyta etapp 1

400x40 m

Spårlängd etapp 1

400 m

Finansiering

EU medel

Umeå Norra Järnvägsterminal ger Umeå Eco Industrial Park möjlighet att fortsätta växa och utvecklas.

Kontaktperson

Case Järpen
21 000 ton kontaminerad jord som förorenats av över 100 års sulfittillverkning, pappersbruk och träslipning skulle transporteras från Järpen i Jämtland till deponicentralen i Umeå, Umeå DAC. Det skulle dessutom göras via tåg, något som aldrig gjorts i samma skala i Sverige tidigare.
Case Terminal
En komplettering av logistiken till Umeå Eco Industrial Park med en järnvägsförbindelse skapar möjligheter för Umeå och regionen att konkurrera i den pågående energiomställningen och hantera de volymer som kommer att behövas i framtiden.
Case testbädd återvinning
Miljöföretaget Ragn-Sells driver en testbädd på sin anläggning på Umeå Eco Industriapl Park. Testbädden är avsedd för att utveckla och testa nya cirkulära lösningar med målet att öka återvinningsgraden och minska användandet av jungfruliga råvaror, och därmed minska klimatutsläppen.