I takt med att Umeå Eco Industrial Park utvecklas finns målet att även möjliggöra för framtidens mobilitetslösningar för såväl gods som persontransporter. Arbetet med detta leds av det kommunala bolaget INAB samt Umeå kommuns strategiska avdelning.
Konkurrenskraftiga och hållbara transportlösningar samt därtill knuten kringservice för gods och personer är en grundläggande och central del i utvecklingen av Umeå Eco Industrial Park. Området inrymmer idag ett 15-tal företag med totalt ca 250 anställda och sammantaget transporteras ca 800 000 ton gods till och från området.
Umeå Eco Industrial Park är beläget ca 10 km från centrala Umeå. Direkt i anslutning till området ligger väg E4. Dagens transportlösningar är traditionella och baseras i huvudsak både vad gäller personer och gods på flöden med bil och lastbil.
I hjärtat av parken ligger Umeå Norra Järnvägsterminal, en nybyggd järnvägsterminal med tillgång till Umeås övriga järnvägsinfrastruktur och Norrbotniabanan samt vägnät med E4:an som passerar i anslutning till området.
Umeå Norra Järnvägsterminal är en är konkurrensneutral intermodal terminal och möjliggör gröna, fossilfria transporter till och från området. Terminalen kan tas i bruk när Norrbotniabanans första del, Umeå-Dåva, planeras står klar år 2027.
Terminalen kompletterar Umeå kommuns övriga logistikanläggningar som hamnen och kombiterminalen i centrum, Umeå godsbangård. Terminalen servar regionens näringsliv och etableringarna på och runt Umeå Eco Industrial Park.
Områdets totala yta omfattar 43 ha, eller ca 69 fotbollsplaner, ett järnvägsspår på 400 m och en terminalyta på ca 16 000 m2. I framtiden kan ytterligare spår byggas och förlängas för att möjliggöra 750 m långa vilket kommer ge en terminalyta på totalt ca 56 000 m2.
Avvikande huvudspår som ansluter direkt mot Norrbotniabanan, ca 1000 m, kan användas för att ankomma, slå isär och bygga nya tågset. I anslutning till lastnings- och lossningsspår finns ett eget vagnrepspår på 100 m med egen hårdgjord yta.
Terminalen ägs av INAB som via upphandlad entreprenör svarar för drift och underhåll av terminalen.
Genom projektet "Accelerar industriell symbios på Umeå Eco Industrial Park" ska en förstudie ta fram önskvärda scenarion för Umeå Eco Industrial Parks utveckling med olika ambitionsnivåer vad gäller storlek på flöden av människor och gods men även avseende olika passagerarresekategorier och godstyper. För varje scenario analyseras transportbehov till/från området och inom området.
Vidare ska en så kallad framsynsprocess klassificera bedömda transportbehov och eventuella service- och samlingstjänster kopplade till transport och logistik. Målet är att få en helhetsbild av vilka innovativa, hållbara och attraktiva mobilitetslösningar och samlingstjänster för transport av människor och gods som är relevanta för den fortsatta utvecklingen av Umeå Eco Industrial Park. Verksamheten bidrar också till att hitta nyckelaktörer och deras roller samt att identifiera utmaningar och risker.
Genom att effektivisera och hitta smartare mobilitetslösningar hoppas vi kunna minska CO2-utsläppen som kommer från transporter, av gods och människor, inom samt till och från området.
Idag har vi dagligen ca 300 lastbilstransporter till området. Genom att flytta över volymer till tåg har vi möjlighet att minska utsläppen och minska lastbilstrafiken på våra vägar.
Ett tydligt exempel är förorenade jordmassor som skulle transporteras från Järpen till området. Totalt handlade det om ca 21 000 ton vilket kan omsättas till ca 500 lastbilar á 40 ton/last eller ca. 25 tåg á 900 ton. Genom att välja tågtransport istället för lastbil blev koldioxidbesparingen hela 606 217 kg.
*Tågtransport till och från Umeå Eco Industrial Park blir möjligt när Norrbotniabanan mellan Umeå och Dåva blir klar. Planerad trafikstart Umeå-Dåva är 2027.
Transportslag gods till/från området
Tåg*, lastbil, bil
Transportslag människor till/från området
Bil
Transportslag inom området
Lastbil, bil
Järnvägsterminal
Umeå Norra Järnvägs-terminal
Avstånd Umeå C
10 km
Anslutande Europaväg
E4