Fotograf: Fredrik Larsson
Helsingborg stad och Umeå kommun har beviljats 10 miljoner kronor från EU:s Horizon Europe-program för att utforska hur städer kan bidra till industrins klimatomställning.
Projektet HYDROSYM-2030 är ett unikt initiativ där Helsingborg stad och Umeå kommun tillsammans med industriaktörer och forskare kommer att undersöka vilken roll städer kan spela i omställningen till en klimatneutral industri.
— Näringslivets omställning är avgörande för att vi ska nå klimatneutralitet och Helsingborgs stad vill vara en möjliggörare i det arbetet. HYDROSYM-2030 ger oss en möjlighet att i samarbete med industrin undersöka hur vi kan skapa rätt förutsättningar för en hållbar industri med fortsatt stark konkurrenskraft, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.
Industrins omställning är avgörande för att EU ska nå klimatneutralitet, men hittills har mycket av omställningsarbetet fokuserat på sektorer där kommuner har direkt inflytande, såsom transporter och byggnader. Industrisektorn däremot, som står för en stor del av utsläppen, är ofta utanför kommunernas direkta beslutsområde.
Projektet handlar inte om att städerna ska genomföra en industriomställning, utan om att tillsammans med näringsliv, energibolag och forskningsaktörer förstå vilka roller städer kan ta för att bidra till en snabbare och mer genomförbar omställning.
— Omställningen måste ske i partnerskap. I Umeå vill vi utforska hur städer kan bidra till att koppla samman aktörer, möjliggöra nya lösningar och skapa bättre förutsättningar för industriell symbios och resurseffektivitet, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.
Resultaten från HYDROSYM-2030 kommer att delas med andra europeiska städer som står inför liknande utmaningar. Projektet är en del av EU:s Industriella Green Deal och Europeiska Mission Cities-programmet, där Helsingborg och Umeå fungerar som testbäddar för framtidens klimatneutrala industriella ekosystem.
Projektet genomförs i samarbete med bland annat Öresundskraft, Umeå Energi, IVL Svenska Miljöinstitutet och Lunds universitet, och är en del av EU:s arbete för att skynda på den gröna omställningen inom industrin.
Fakta: HYDROSYM-2030
Genom HYDROSYM-2030 ska Helsingborgs stad och Umeå kommun utforska hur städer kan bli möjliggörare för industriell transformation genom att:
Publiceringsdatum: 20 mars 2025